Added: 30.11.2010 11:45
Linked challenges:
No linked challenges.
Linked visions:
No linked visions.

Kommuuniasumista vanhuksille

Kommuuniasuminen voisi olla varteenotettava vaihtoehto yksin asuvalle vanhukselle, joka kenties ei enää kauan pärjää kotona yksin.

Ajatus tuli mieleeni vieraillessani alzheimeria sairastavan, yksin omakotitalossa asuvan isoisäni luona. Hän ei tietenkään tahdo muuttaa kotoaan vanhainkotiin (ja kyseisen kunnan vanhainkodin tuntien en itsekään toivoisi että kukaan joutuisi sinne asumaan), kun ”mihinpä minä tästä ossaisin”. Sitten toisaalta hänellä on lähitympäristössäkin tuttuja vanhuksia, jotka asuvat yksin omakotitaloissaan, toisilla pelaa pää paremmin kuin toisilla, toisilla kroppa jne.

Mielestäni olisi mahtavaa, jos tällaiset nimenomaan toisilleen tutut (tai kommuuniasumisesta kiinnostuneet täysin toisilleen -vielä- tuntemattomat) ihmiset asuisivat saman katon alla toinen toisistaan huolta pitäen, mikä säästäisi resursseja myös siinä, ettei kodinhoitajan tarvitsisi käydä kuin yhdessä paikassa useamman sijaan.

Tällainen ei ehkä vielä isoisäni sukupolven kohdalla toteudu, mutta tulevaisuudessa voi olla toisin. Itse ainakin keskustelin asiasta erittäin pitkäaikaisen ystäväni kanssa ja tulimme siihen tulokseen, että mikäli vuosia vielä sen verran siunaantuu että vallan kotona rapistuu, niin olisihan se toki kivempaa tuunata pyörätuoleja yhdessä.

Your idea/solution in one sentence: Kommuuniasuminen vaihtoehtona vanhainkodille

Do you a have better idea? or

Would you like to comment?

Log in or Sign up

Comments

(30 Nov 2010)
Eikös tällaista toimintaa ole Oulussa? Mielestäni ns. keski-ikäisille on ko. asumismuotoja.