Added: 16.12.2010 11:25
Linked challenges:
No linked challenges.
Linked visions:
No linked visions.
Viewed 682 times
This content is in original language (Finnish). [Show translated]

Nuorten rikollisuus

Teksti käsittelee pieneltä osaltaan nuorten ongelmia, yrittää herättää kysymyksiä, mistä ongelmat johtuvat.

YLEN esittämä tv-sarja Kakola on ollut valtavan koskettavaa seurattavaa, ja on herättänyt kysymyksiä ja ajatuksia nuorten ongelmista ja syrjäytymisestä. Tähän otsikkoon ei kenellekään varmaan ole mitään yhtä selitystä tai yhtä ainoaa ratkaisua.

On sääli, että niin moni nuori pilaa elämäänsä jo varhain pysyvästi. Väärät valinnat jättävät kuitenkin jäljet niin ihmiseen kuin rekisteriinkin riittävän pitkälle vietynä. Tämän YLEN sarja on mielestäni jo tähän asti näyttänyt syitä asioiden taustalla. Vain harvalla on kovin ehjä perhetausta, moni on jo saanut kokea, mitä on elää laitoksessa eikä perheensä luona. Haetaan tietyllä tavalla hyväksyntää ja olemassaolon oikeutusta väärästä paikasta.

Sarjassa esiintyneet ex-vangit toivat loistavasti omalla olemuksellaan ja kokemuksillaan makua siitä, että vangin arki ja rikosten arki voi saada väärää sädekehää yllensä, totuus on paljon karumpi. Hyvin tiivistivät sen, että oikeasti arki on paljon yksinäisempää kuin luullaan. Oli aika liikuttavaa nähdä, miten kova paikka näiden konkarien poistuminen oli nuorille. Kuvastaa hyvin sitä, että joku malli ja esikuva elämän perusasioista puuttuu, ja kun sellaisen näkee, siihen tarraudutaan melko lujasti.

Yhteiskunta on periaatteessa aika voimaton ongelman edessä, koska yhteiskunta ei voi hoitaa esimerkiksi perheelle ja vanhemmille kuuluvia tehtäviä. Se joutuu monta kertaa vain puuttumaan epäkohtiin, resurssit harvoin riittävät oikea-aikaiseen puuttumiseen ja ohjaamiseen. Tunnen muutamia ihmisiä, jotka tekevät vankilatyötä olematta kuitenkaan vartijoita, pyrkivät auttamaan ja ohjaamaan niin tuomion aikana kuin myös tuomion jälkeen. Arvostan sitä valtavasti, yhdenkin muuttuneen elämän tähden kannattaa nähdä vaivaa.

Yhden tv-sarjassa esiintyneen ex-vangin kokemuksista on kirja. On hienoa, että selviytyjiäkin on. Liian suuri enemmistö jää sille tielle lopullisesti.

Research question: Miksi nuorten rikollisuus on kasvava ongelma?

Can you solve this challenge? or

Would you like to comment?

Log in or Sign up