Added: 04.03.2010 09:36
Linked challenges:
No linked challenges.
Linked visions:
No linked visions.
Viewed 1137 times
This content has been translated from Finnish. [Show original]

Lumien pudottaminen omakotitalojen katolta ilman asianmukaisia varusteita on hengenvaarallista

Poikkeuksellisen lumisen 2010 talven johdosta kymmeniä katoilta ja tikkailta pudonneita ihmisiä on joutunut sairaalahoitoon ja jopa kuollut

Miksi?
Ilmatieteenlaitoksen mukaan kuluvana talvena (2010) Suomea on kohdannut poikkeuksellisen kylmä ja luminen talvi erityisesti Etelä-Suomessa. Tuuli on kinostunut lunta useiden viikkojen ajan ja aiheuttanut suuria lumikuormia talojen katoille jota tuleva suojasää kasvattaa entisestään. Viranomaistiedotuksella kiinteistöjen omistajia kehotettiin puhdistamaan katot lumesta nopeasti jotta sortumilta vältytään.

Mitä?
Suomen tietotoimiston (STT) mukaan lumenpudotuspuuhat ovat johtaneet useisiin vakaviin loukkaantumisiin ympäri maata. Katoilta ja tikkailta pudonneita ihmisiä onkin joutunut sairaalahoitoon selkäranka- ja alaraajavammojen vuoksi kun lunta on pudotettu omakotitalon katolta ilman asiantuntemusta, turvavarusteita ja apuvoimaa.

Kuka?
Ongelma koskettaa erityisesti omakotitaloissa asujia, jotka omatoimisesti ja itsenäisesti ryhtyvät lumenpudotus toimenpiteisiin. Liike-, teollisuus- ja julkisten kiinteistöiden omistajat puolestaan turvautuvat useimmiten ammattimaisten apuun, jolloin ongelma ei heidän kohdallaan realisoidu.

Milloin?
Ongelma tulee ajankohtaiseksi lumisina talvina erityisesti kevään lähestyessä jolloin suojasää ryhtyy kasvattamaan kevyen pakkaslumen painoa.

Missä?
Käytännössä ongelma koskettaa kaikkia maantieteellisiä alueita, joissa sataa lunta merkittäviä määriä säännöllisesti vuosittain tai ajoittain. Käytännössä ongelma voi realisoitua missä tahansa maantieteellisessä osassa Suomea.

Modified 2010-06-14 21:32:01

References:

Ilmatieteenlaitos (www.fmi.fi): Luminen ja kylmä talvi vaikuttanut yhteiskunnan toimintoihin
http://www.fmi.fi/uutiset/index.html?Id=1267438228.html

www.ymparisto.fi: Vesistömallijärjestelmä: Kattojen lumikuorman mitoitusarvojen ylitys/alitus
http://wwwi2.ymparisto.fi/i2/90/roob2/tanaan_fi.html

Research question: Kuinka omakotitalojen lumenpudotus voidaan suorittaa turvallisesti ja yksinkertaisesti talon asukkaiden toimesta?

Can you solve this challenge? or

Solution(s) for this content
User image
teleskooppivarsi, lumilapio, lumenpudotus, lumikuorma, katto, tikkaat, omakotitalo

Would you like to comment?

Log in or Sign up

Comments

(13 Dec 2010)
Yksinkertaisin varotoimenpide olisi käyttää putoamissuojaa. Turvavaljaiden hinnatkaan eivät ole mitään hurjia verrattuna siihen, että ne säästävät ihmishenkiä. Jo pelkkä koysi varmistus on askel parempaan, mutta turvavaljas on silti parempi vaihtoehto.