Added: 25.01.2011 13:32
Linked challenges:
No linked challenges.
Linked visions:
No linked visions.
Viewed 445 times
This content is in original language (Finnish). [Show translated]

Informaation puute hypermarketeissa

Hypermarkettien ison koon takia olisi tärkeää, että asiakkaita informoitaisiin tarpeeksi tehokkaasti. Useissa kaupoissa näin ei kuitenkaan ole ja ongelmatilanteita syntyy.

Palvelun ja informaation puute hypermarketeissa
Hypermarketeista puhuttaessa kaupan valikoima on suuri. Asiakkaan näkökulmasta olisi tärkeää, että isokokoisessa kaupassa tarvittavat tuotteet löytyvät helposti ja asiointi olisi vaivatonta. Näin asiakkaalle ei jää ns. kauhukuvaa isoista ruokakaupoista, joista ”ei koskaan löydä mitään”.
Valitettavan usein hypermarkettien käytävät ovat sokkeloisia tai tavarat muuten epäloogisilla paikoilla. Asiakkaan kaipaama tuote ei tällöin löydy sieltä, mistä sen olettaisi löytyvän, vaan jostain aivan muualta. Tässä vaiheessa asiakkaan valtaa yleensä pieni epätoivo ja avuttomuus. Kaupassa käynti ei olekaan vaivatonta ja olisi sittenkin pitänyt käydä siinä pienessä lähikaupassa. Kun tuotetta ei löydy, tulee asiakkaalle yleensä ensimmäisenä mieleen etsiä käsiinsä henkilökunnan edustaja. Valitettavasti hypermarkettien käytävät loistavat tyhjyyttään juuri silloin, kun myyjää eniten tarvitsisi. Turhaan pyörimiseen kuluu tällöin turhauttavan paljon aikaa ja usein osa ostoksista jää hankkimatta. Tuotteen hankala sijainti on varmasti ongelmana tavallisen kokoisissakin ruokakaupoissa, mutta hypermarketeissa saattaa helposti joutua kävelemään useita kymmeniä metrejä yhden jauhopaketin perässä. Nämä vastoinkäymiset saavat kärsivällisimmänkin asiakkaan turhautumaan ja viimeistään kassalla myyjä saa kuulla kunniansa.

Monet kaupat saattavat usein olla sokeita kaikille ongelmille, joita myymälässä esiintyy. Tähän voi olla monia eri syitä, mutta yleensä ongelmana on informaation puute. Tällöin sekä asiakkaat, että asiakaspalvelijat hyväksyvät nykyiset olosuhteet ja alentuvat niihin. Tällöin ei nähdä tarvetta muuttaa nykyistä tilannetta. Ongelmatilanteissa olisi tärkeää, että ongelmat tulisivat kaupan tietoisuuteen esimerkiksi asiakaspalautteen muodossa. (Kannisto & Kannisto 2008, 66.)


References:

Kannisto, P & Kannisto, S 2008. Asiakaspalvelu. Tiedettä, taikuutta vai talonpoikaisjärkeä? 1. painos. Tampere: Amk-kustannus

Research question: Miten informaation laatua voitaisiin parantaa hypermarketeissa?

Can you solve this challenge? or

Would you like to comment?

Log in or Sign up

Comments

(01 Feb 2011)
Ongelma kuulostaa tutulta! Tähän todella tarvittaisiin jotain kehityskeinoja.
(25 Jan 2011)
Hei MiaK!

Olen samaa mieltä HeidiH:n kanssa tuosta kaupan kartasta. Olen muutamassa hypermarketissa käydessäni ollut samassa tilanteessa. Tuote kadoksissa eikä myyjiä ole missään. Marketissa itsessään voisi olla tiettyjen hyllyjen päädyssä kartta, jos jokaiseen ostoskärryyn laitettava kartta tulisi liian hintavaksi. Isoissa marketeissa on usein katon rajassa opasteet, mutta ne ovat usein niin sekavat, ettei niistä ole apua. Niitä voisi myös kehittää.

Terv. ElisaH
(25 Jan 2011)
Hei MiaK!

Lukiessani ongelmaasi, mieleeni tuli kaksi parannusehdotusta: ensin, eräässä hypermarketissa, jossa olen käynyt, on ostoskärryjen kahvaan liitetty kaupan yksinkertaisettu kartta. Siinä muistaakseni eri osastot on laitettu eri väreillä ja osastot nimetty "yleispätevästi", jotta asiakas pystyy päättelemään missä mikäkin tuote on. Esimerkiksi jauhot löytyisivät kuiva-aineosastolta.
Toinen idea hypermarketteja varten olisi sellainen, että marketteihin lisättäisiin enemmän "kutsu myyjä"-puhelimia. Tietenkin se vaatii marketilta paljon rahaa (puhelimet ja myyjien palkat) ja tottakai myös lisää myyjiä, mutta sen avulla voitaisiin saada tyytyväisempiä asiakkaita.

Mutta ongelmasi on mielenkiintoinen ja varmasti kovin tuttu meille monille!