Added: 25.01.2011 13:49
Linked challenges:
No linked challenges.
Linked visions:
No linked visions.
Viewed 267 times
This content has been translated from Finnish. [Show original]

Pääkaupunkiseudun ketjuravintoloiden ruokalista kasvissyöjän silmin

Kasvisruokailijan voi usein olla haastavaa valita ruokailupaikka jossa he voivat syödä maukasta ja halpaa kasvisruokaa. Pääkaupunkiseudulla voisi olettaa, että suurilla, tunnetuilla ketjuilla olisi listallaan useampia kasvisruokailijoille sopivia vaihtoehtoja. Näin ei kuitenkaan jostain syystä ole.

Ovatko kasvisruokailijat ketjuravintoloille turha asiakasryhmä, koska heitä ei huomioida ruokalistassa melkein ollenkaan? Useissa sopivan hintaluokan ketjuravintoloissa on kasvisruokailijoille vain yksi, tai kaksi vaihtoehtoa. Näissä vaihtoehdoissa on ongelmana vielä se, että ne sisältävät usein mielipiteitä jakavia ruoka-aineita. Useat kasvisruuat sisältävät pääaineena sieniä, jotka eivät ole kaikkien mieleen. Esimerkiksi Rosson, Chicosin ja Amarillon tämänhetkisistä menuista voi nähdä, kuinka vajaa ryhmä kasvisruuat ruokalistassa ovat. Useista ketjuravintoloista saa toki burgereita, joiden lihapihvit ovat vaihdettavissa soijapihveihin. Tämä lisää kasvisruokavaihtoehtojen määrää, mutta toisaalta kaikki kasvissyöjät eivät välttämättä myöskään pidä soijasta.

Ravintolat tekevät kartoitusta ruokalistoistaan saadakseen selville kuinka tyytyväisiä asiakkaat ovat siihen. Samuli Tuominen (2009) on esimerkiksi opinnäytetyönään tutkinut asiakkaiden mielipiteitä Chico’s ravintoloiden ruokalistasta. Tässä kyseisessä tutkimuksessa, kuten varmasti useimmissa tällaisissa tutkimuksissa, ongelmana on se, että se on tehty itse ravintolassa. Tutkimuksessa on ravintolassa asioineilta kysytty heidän mielipiteitään ruokalistasta, esimerkiksi että onko kasvisvaihtoehtoja tarpeeksi. Ongelmaksi tässä muodostuu se, että yksikään vastaajista ei todennäköisesti ole ollut kasvissyöjä koska vastaajat ovat olleet sitä mieltä että kasvisvaihtoehtojen määrä on riittävä. Ravintoloissa, joissa kasvisvaihtoehdot ovat rajalliset, ei todennäköisesti asioi paljoakaan kasvissyöjiä. Näin ollen ravintoloissa teetettyihin kyselyihin eivät kasvissyöjät paljoakaan pääse vaikuttamaan. Miten ketjuravintoloiden tulisi huomioida kasvisruokailijoiden asiakasryhmää paremmin?

Modified 2011-01-25 14:06:08

References:

Tuominen, S. 2009. Ruokalistan toimivuus asiakkaan näkökulmasta. Case: Chico’s-ketju. Laurea-ammattikorkeakoulu. Laurea Leppävaara. Espoo. Opinnäytetyö. https://publications.theseus.fi/bitstream/handle/10024/15541/ONT.pdf?sequence=1

Amarillo. 2011. Ruokalista. http://www.amarillo.fi/helsinkimenu.html

Chico's. 2011. Ruokalista. http://www.chicos.fi/ruoka_ja_juoma.html

Rosso. 2011. Ruokalista. http://www.rosso.fi/ruokalista/

Research question: Ovatko kasvissyöjät ns. turha asiakasryhmä

Can you solve this challenge? or

Solution(s) for this content
User image
Pääkaupunkiseudun ketjuravintolat huomioivat ruokalistoissaan turhan vähän kasvissyöjiä. Pieni muutos ruokalistaan voisi lisätä asiakasmäärää.

Would you like to comment?

Log in or Sign up

Comments

(25 Jan 2011)
Olen itsekin kasvisruokailijana törmännyt samaan ongelmaan. Ruokalistalla on usein vain muutama hassu kasvisvaihtoehto jos sitäkään.
Voisi yrittää saada lihansyöjät innostumaan kasvisruuasta, sillä kasvisruoka on myös maukasta! Kasvisruoka on myös yleensä ympäristöystävällisempää ja tukee kestävää kehitystä.