Added: 25.01.2011 14:01
Linked challenges:
No linked challenges.
Linked visions:
No linked visions.
Viewed 203 times
This content has been translated from Finnish. [Show original]

Omaishoidon merkitystä ja mielekkyyttä on korostettava

Sitämukaan kun suuret ikäluokat vanhenevat, myös vanhustenhoitoa sen eri muodoissa pitää kehittää.

Mielestäni omaishoidon merkitystä olisi korostettava nykyistä enemmän. Se ei ole pelkästään yhteiskunnallisesti taloudellista, vaan se on myös sen hoidettavan kannalta usein se paras mahdollinen ratkaisu.

Omaishoitajan osa on kuitenkin yleensä raskas. Tästä syystä työn arvostusta pitäisi myöskin korostaa sen korvausta ja edellytyksiämerkittävästi parantamalla.
Omaishoito on yleistä nykyäänkin erityisesti vammaisten parissa, joissa hoitajana yleensä on oma vanhempi. Tämä onkin luonnollinen toimintatapa aivan kuten huonokuntoista vanhusta usein omaishoitaa se oma puoliso. Mutta erityisen tärkeää olisi edesauttaa sellaista tilannetta, että vanhuksen hoitajana pystyisi toimimaan oma lapsi.

Lapsi on siinä elämänvaiheessa yleensä jo keski-iässä tai sen ylittänyt, mutta silti vielä hyvissä ruumiin ja hengen voimissa, ja tätä kautta siis parempi omaishoitaja kuin se jo itsekin heikkokuntoinen ja iäkäs vanhuksen puoliso.

Nykypäivän vanhukset ovat kuitenkin vielä vanhan kansan malliin ajattelevia, ja haluavat huolehtia mahdollisuuksien mukaan siitä heikommasta puolisosta loppuun asti. Toisaalta pitää kyllä myös ajatella niin että vanhukset ennekin hoidettiin perheen piirissä ja nimenomaan usein jälkikasvun toimesta.

Research question: Miten mahdollistaa omaishoitaja yhä useammalle tarvitsevalle?

Can you solve this challenge? or

Would you like to comment?

Log in or Sign up