Added: 25.01.2011 14:26
Linked challenges:
No linked challenges.
Linked visions:
No linked visions.
Viewed 264 times
This content has been translated from Finnish. [Show original]

Miten saada osamaksu- ja pikalainakulutushysteria hallintaan

Yli varojen eläminen on yleistynyt erityisesti nuorten keskuudessa, sama näkyy myös rajuna kasvuna luottohäiriörekistereissä.

Nykyään ja jo monen vuoden ajan on ollut helppoa esim. netin kautta tehdä isojakin hankintoja osamaksulla – ja jopa luotonantajan edustajaa tapaamatta. Niin ikään monenlaisia kulutusluottoja ja pikalainoja sekä vippejä on saatavilla lukemattomilta tarjoajilta kasvottomasti netissä.

Tämän takia monen harkitsemattoman kuluttajan todellisuuskuva hämärtyy. Moni ei itsekään tiedä mihin kaikkeen suuntaan velkaa tai osamaksuja on, ja mikä niiden yhteissumma on.

Asian järkeistämiseksi pitäisi rakentaa yhtenäinen lainatietojärjestelmä, jonne jokainen luotonantaja olisi velvollinen ilmoittamaan myöntämänsä luotot. Tästä järjestelmästä myös luotonantaja olisi velvollinen tarkastamaan hakijan tiedot ja todellisen maksukyvyn ennen luottopäätöstä. Järjestelmässä olisi aina reaaliaikainen tieto henkilökohtaisista lainoista, ja lainat poistuisivat sieltä kun ne on suoritettu loppuun.

Järjestelmä palvelisi myös kuluttajaa itseään, koska sen kautta hän itsekin voisi tarkkailla omaa tilannettaan. Toki sen pitäisi olla myös tietoturvattu ja aukoton, vastaava kuten luottotietorekisteri. Nykytekniikalla sen ylläpitäminen ei olisi ongelma, jos vain luotonantajatkin kykenisivät yhteistyöhön.

Your idea/solution in one sentence: Kerätään yhteen tietokantaan kooste henkilöittäin kaikista velkasitoumuksista.

Do you a have better idea? or

Would you like to comment?

Log in or Sign up