Added: 05.05.2011 23:48
Linked challenges:
No linked challenges.
Linked visions:
No linked visions.
Viewed 204 times
This content has been translated from Finnish. [Show original]

Mikä sukupuoli?

Stereotyyppiset sukupuoliroolit vallitsevat yhteiskunnassamme. Kaikki olemme kuitenkin erilaisia. Onko olemassa poikia ja tyttöjä, vai olemmeko kaikki vain ihmisiä?

Yhteiskunnassamme sukupuoliroolit ovat todella pinttyneitä. Media tyrkyttää meille mainonnan seassa stereotyyppistä suhtautumista sukupuolijakoon. Media pitää toiminnallaan yllä tätä konservatiivista mallia. Kuluttajat menevät suopeasti mukaan tähän ostamalla (joku kuvaileva sana.. huolettomasti, ajattelematta) tuotteita, jotka on kaupattu stereotypioiden avulla. Täsmämarkkinointi on helppoa, kun voi tukeutua sukupuolirooleihin: nainen voi mainostaa huulipunaa, tiskiainetta ja moppia, mies autoa ja porakonetta.

Lapset kasvatetaan sukupuolensa mukaan. Pojat puetaan pienestä pitäen sinisiin ja muihin ”poikien värisiin” vaatteisiin ja heitä kohdellaan poikamaisen karskisti. Heidän annetaan riehua ja leikkiä sotaa. Tytöille puetaan vaaleanpunaiset prinsessamekot ja heitä silitellään ja hellitään, ja he leikkivät kuuliaisesti kotia ja laittavat rauhallisina hiuksiaan. On kasvettava stereotyyppisesti joko kiltiksi tytöksi tai rasavilliksi pojaksi tai yhteiskunta kummeksuu, eikä katso hyvällä. Mutta entä sitten jos ei tunne kuuluvansa kumpaankaan sukupuoleen?

Sukupuoliroolit määräytyvät fyysisen rakenteemme perusteella ja meitä aletaan kasvattamaan tiettyyn muottiin vauvaiästä lähtien. Mutta onko oikeasti olemassa poikia ja tyttöjä, vai vain ihmisiä jotka kaikki ovat erilaisia sukupuolesta riippumatta. Eiväthän kaikki pojat oikeasti ole raavaita ja urheita tai kaikki tytöt heikkoja ja herkkiä. Ihmiset ovat kaikki keskenään erilaisia. Pitäisikö siis meidät kaikki kasvattaa ihmisinä eikä sukupuolina taaten näin jokaiselle mahdollisuus muodostaa itse oma identiteettinsä ja kasvunsa omaksi itsekseen? Miksi media ylläpitää vanhoja sukupuoliroolituksia ja Mikä on median vastuu tässä kasvattamisessa?

Research question: Mikä on sukupuoliroolejen merkitys yhteiskunnassamme?

Can you solve this challenge? or

Would you like to comment?

Log in or Sign up