Added: 19.05.2011 20:24
Linked challenges:
No linked challenges.
Linked visions:
No linked visions.
Viewed 467 times
This content is in original language (Finnish). [Show translated]

Miten estää opettajien kiusaaminen verkossa?

Paljon puhutaan nuorten kiusaamisesta verkossa. Kuitenkin näyttää siltä, että opettajien kiusaaminen verkossa on yleistynyt. Mitä asialle voisi tehdä?

Vastavalmistunut opettaja aloittaa opettajan työt syksyllä. Takaraivossa ovat juuri tuoreet ajatukset opettajakoulutuksen opeista ja into opettamiseen on valtava. Syksyn muuttuessa talveksi, ideologinen ajatus nuorten, vanhempien ja työtovereiden kanssa selviytymisestä kunniallisesti, on jo kadonnut. Rehtori asettaa paineita, vanhemmat tulevat puhelinlankojen läpi, oppilaat eivät teekään läksyjä niin kuin opettaja oli ajatellut. Kiire on ajanut uuden opettajan käyttämään vanhoja kalvoja.

Tyypillinen tilanne? Toivottavasti ei. Opettajan työhön kohdistuu kuitenkin valtavasti paineita. Tänä päivänä opettajan työ on todella kiireistä ja opettajan tulisi tulla toimeen usean eri ihmisen kanssa. Kiire on myös nähty mm. yhtenä syynä opettajien kiusaamiselle.

Opettajien ammattijärjestö OAJ:n mukaan 13 prosenttia opettajista on kertonut heihin kohdistuvasta verkkokiusaamisesta. Määrä on liikaa. Jokainen kiusattu kärsii, oli se sitten nuori tai aikuinen. Huumorilla kiusaamiseen ei voi suhtautua, vaan kiusaamiseen tulisi aina puuttua välittömästi. Kiusaamisen kohteeksi joutunut opettaja ei myöskään pysty paneutumaan täysin työtehtäviinsä, vaan joutuu olemaan pitkiäkin aikoja sairauslomalla.

Voiko opettajien kiusaamiseen sitten puuttua? Avainasemassa on toki opettajien esimies eli rehtori. Jos opettajan nettikiusaaja saadaan selville, voisi rehtori esimerkiksi keskustella nuoren kanssa, mitä hän on oikein tarkoittanut. Joissakin tapauksissa asia voi olla jopa poliisiasia. Mielestäni kiusaaminen kuitenkin kertoo osaltaan myös kiusaajan moraalista. Näin ollen esimerkiksi lukiossa asiaa voisi keskustella etiikan tai filosofian tunneilla. Peruskoulun puolella kiusaaminen voisi olla vaikkapa oppilaanohjauksen tuntien asiana. Keskustelu kiusaamisesta tulisi kuitenkin olla avointa; maton alle ongelmaa ei voida lakaista.

References:

www.hs.fi

www. opettaja.fi

Research question: Mitä opettajien kiusaamiselle verkossa voisi tehdä?

Can you solve this challenge? or

Would you like to comment?

Log in or Sign up

Comments

(25 May 2011)
Opettajiin kohdistuva kiusaaminen sosiaalisessa mediassa on yhtä lailla myös mediakasvatukseen kuuluva asiasisältö. Mikätahansa kiusaaminen on kiellettyä ja siihen pitää puuttua. Kuten esitit. Lukiossa asian esille tuominen on jo ehkä liian myöhäistä. Peruskoulun ala-asteelta lähtien lapset laittavat ylpeänä opettajastaan tietoja sosiaalisen median palveluihin. Opettajat ovat heille tärkeitä eivätkä lapset tule ajatelleeksi, että he tietämättään luovat opettajalleen omaa verkkoidentiteettiä. Kärjistyessään tämä voi mennä kiusaamiseen saakka. Eli ehdottomasti jo aikaisemmalla iällä nämä keskusteluun lasten kanssa.