Added: 02.06.2011 23:21
Linked challenges:
No linked challenges.
Linked visions:
No linked visions.

Epämukavuusalueelle itsensä pakottaminen

Kaiken ei aina tarvitse olla hauskaa.

Noniin.

Joskus sanotaan, että joillakin meistä on peukalo keskellä kämmentä. Itse voisin tunnustaa olevani oikeastaan peukaloton. Kykenemätön tekemään mitään käsilläni. Ala-asteen puukäsityönumeron ollessa seitsemän, on ihminen käytännössä tuomittu epäonnistumaan raksahommissa. Kymmenikköön moisissa touhuissa riittäisi jo pelkkä linnunpöntön tekeminen, alle kuukaudessa. Jotakin osviittaa se seitsemäinen siis antaa.

Liekö se ollut napoleon-kompleksi, kykenemättömyys kieltäytyä vai pelkkä televiosarjoistakin tuttu pelko sukulaisia kohtaan, kun lupauduin anopilleni tekemään hänelle yhdeksän metriä aitaa. Eikä pelkästään mitä tahansa aitaa, vaan terassin ympäri elegantisti kiertävää lauta-aitaa. Juurikin sellaista aitaa, jota en olisi koskaan kuvitellut rakentavani, hyvä jos uskaltaisin edes Sotkan kuvastosta moista katsella. Meninpä silti ja lupauduin.

Pikakelataan aikaa nykyhetkeen. Istun parhaillani anoppini mökillä, siemaillen valkoviiniä ja tuijotan pihalla seisovaa aitaa. Se ei heilu, se on suora (ainakin meidän likinäköisten silmissä) sekä siihen kestää nojata. Asia, jota en koskaan kuvitellut tekeväni, porakoneeseen ja sirkkeliin tarttuminen, tapahtui siis lopulta. Toki, se oli ensimmäinen kerta sitten yläasteen, mutta kuitenkin.


Ja miten ylläoleva tarina liittyy yhtään mihinkään? Itse sain ensimmäistä kertaa vuosiin näin suuren onnistumisen tunteen. Ennen kaikkea sain, vaikka tämä kliseeltä kuulostaakin, itsetuntoni nousemaan. Puhumme siis äärimmäisen yksinkertaisesta ja primitiivisen taidon (jota en kuvitellut itselläni olevan) toteuttamisesta - nikkaroinnista. Se näytti silti riittävän.

Jos jokainen tahollamme jämähdämme toimimaan omilla mukavuusalueillamme, meistä tulee turtia. Ne onnistumiset, joita ko. taidon hyödyntämisestä aikoinaan sai, tuntuvat pidemmän päälle melko merkityksettömiltä. Näin ainakin itselläni.

Suosittelen jokaista kokeilemaan sellaista, mikä ainakin jotenkin etäisesti houkuttaa, mutta jota ei jostain syystä uskalla tehdä. Parhaimmassa tapauksessa se voi avata jokaisen elämässä jopa uuden sivun.

Syksyllä Hollantiin opiskelijavaihtoon lähtiessäni aion lopultakin mennä laskuvarjohyppykurssille.Moista hurjastelua olen pantannut mielessäni jo aivan liian kauan.

Kunhan se varjo nyt ei vain jättäisi aukeamati.

Research question: Kuinka pakottaa itsensä toimimaan

Can you solve this challenge? or

Would you like to comment?

Log in or Sign up