Added: 13.06.2011 11:56
Linked challenges:
No linked challenges.
Linked visions:
No linked visions.
Viewed 223 times
This content has been translated from Finnish. [Show original]

Tuloloukkuun jääminen

Työttömäksi joutuessaan ihmisen kannattaisi, aktiivisen työnhaun lisäksi, miettiä keinoja miten voisi kehittää itseään ja osaamistaan.

Kun kansalainen jää ensimmäistä kertaa työttömäksi, kannattaa tukijärjestelmämme pykäläviidakko ottaa vakavasti. Jos ajatukset siintävät esimerkiksi osa-aikatöissä tai vaikkapa matalapalkkatyöhön siirtymisessä, voi tuloloukkuun tipahtaminen tapahtua ennen kuin klassinen kissa on keretty päästää ilmoille. Keikkatöiden lisäksi jopa vapaaehtoistyö voi nakertaa, uskomatonta kyllä, työttömyysturvaa. Entäpä jos harkintaan tulisi itsensä uudelleen kouluttaminen?

Vuodenvaihteessa 2009-2010 tuli voimaan laki, joka sallii osallistumisen muuhunkin kouluttautumiseen kuin työvoimapoliittiseen, ilman että työttömyysetuus katkeaa. Tässäkin asiassa tulee muistaa, että oma opiskelusuunnitelmansa kannattaa tarkistaa. TE-keskuksen päätettävissä on, täyttävätkö omat opinnot nämä kriteerit. TE-toimiston mukaan on ratkaisevaa, että koulutus nimenomaan edistäisi työllistymistä. Jos vanhaa tutkintoa vastaava ammatti on hävinnyt (joka on omassa ikäluokassani jokseenkin epätodennäköistä), koulutustarve saattaa hyvinkin täyttyä. Tällä hetkellä valitettavasti myös viranomaiset ovat asian kanssa hieman hukassa siinä, mikä koulutus hyväksytään ja mikä ei, joten asiaa kannattaa alkaa suunnittelemaan hyvissä ajoin.

Kuten sanottua, yllätyksiltä ei ole helppo välttyä.

Jos olet epävarma, minkä verran ansiosidonnaista päivärahaa pääset nauttimaan (ne harvat ja "onnekkaat", jotka ovat olleet pidempään vakituisessa työsuhteessa), tämä kaavio havainnollistanee asiaa.

http://www.taloussanomat.fi/img.php?f=Ansiosidon.jpg&w=800

Research question: Miten välttyä yllätyksiltä tukien suhteen

Can you solve this challenge? or

Would you like to comment?

Log in or Sign up