Added: 17.06.2011 12:04
Linked challenges:
No linked challenges.
Linked visions:
No linked visions.

Maailma tukehtuu ylipainoon.

Työikäisten suomalaisten tupakointi on vähentynyt pitkällä aikavälillä ja terveelliset ruokailutottumukset ovat yleistyneet, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuore raportti. Kaikki kehitys ei lopulta ole ollut myönteistä: suomalaiset kuluttavat edelleen paljon alkoholia, ja monet ovat ylipainoisia

Vuonna 2010, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen teettämään kyselyyn vastasi 2800 ihmistä. Ja kappas kappas, hyvääkin löytyi. Monet työikäiset suomalaiset ovat muuttaneet elintapojaan terveellisempään suuntaan. Vastaajista 20 prosenttia ilmoitti muuttaneensa rasvan laatua terveellisemmäksi, 33 prosenttia lisänneensä kasvisten käyttöä ja 31 prosenttia lisänneensä liikuntaa. Kolmannes vastaajista kertoi yrittäneensä laihduttaa vakavasti.

Hieman yli puolet vastaajista kertoi harrastavansa liikuntaa vapaa-ajallaan vähintään kolme kertaa viikossa. Vapaa-ajan liikunta on lisääntynyt pitkällä aikavälillä, kun taas työmatkaliikunta on vähentynyt. Jälkimmäinen, työmatkaliikunnan vähentyminen, ei mielestäni juurikaan puolestapuhu homo sapiensin älykkyydestä. Miksei hoitaa kahta kärpästä yhdellä iskulla? Toki, esimerkiksi pk-seudulla se voi olla hyvinkin haastavaa, koska siellä työmatkat ovat keskimäärin pidempiä kuin pienemmissä pitäjissä.

Miehistä 58 prosenttia oli ylipainoisia ja naisista 43 prosenttia, mikä vastaa suunnilleen edellisen vuoden tasoa. Keskimäärin siis joka toinen. Summa on melko iso, ajatellen kuinka paljon se tuo lisäkustannuksia terveyshuoltoomme pitkällä aikavälillä. Kakkostyypin diabeteksen jo nyt räjähtänyt kasvu tuskin tulee pysähtymään aivan seuraavina vuosina.

Suomessa on joitakin, mielestäni jopa innovatiivisia (kyllä, tätä sanaa voinee käyttää), työnantajia jotka palkitsevat työntekijöitään terveellisistä elämäntavoista. Ne voivat näkyä esimerkiksi ylimääräisinä bonuksina työntekijän tilillä, ilmaisina liikuntapalveluina ja niin pois päin. Joissakin työpaikoissa työntekijä voi saada pitää esimerkiksi tunnin liikuntatauon kesken työpäivän.

Tällainen kuulostaa hyvältä. Mielestäni tässä diilissä voittavat kaikki. Eiköstä vain?

Research question: Mitä tehdä suomalaisten elintavoille?

Can you solve this challenge? or

Would you like to comment?

Log in or Sign up

Comments

(20 Jun 2011)
Terveellisiin elämäntapoihin rohkaisu on sekä työntekijän, työnantajan että koko yhteiskunnan etujen mukaista. Kokonaisvaltainen hyvinvointi ehkäisee sairauslomien tarvetta sekä kalliiksi tulevia kasaantuvia terveydellisiä sekä sosiaalisia ongelmia. Työnantajien "innovatiiviset" palkitsemiset työntekijöiden terveellisistä elämäntavoista voivatkin toimia mallikkaasti; positiivinen rohkaisu yleensä toimii paremmin kuin sanktioilla peloittelu.

Mutta kuinka sitten käy henkilölle, joka ei pääse nauttimaan työterveydenhuollon huolenpidosta ja jolla ei ole työnantajaa rohkaisemassa terveellisten elintapojen ylläpitämiseen? Nimimerkki Saku_T:n esittämä diili kuulostaa hyvältä ja kaikkia osapuolia hyödyttävältä, silloin kun huomioidaan myös työmarkkinoiden ulkopuolelle syystä tai toisesta luiskahtaneet yksilöt.