Added: 29.06.2011 01:46
Linked challenges:
No linked challenges.
Linked visions:
No linked visions.
Viewed 525 times
This content has been translated from Finnish. [Show original]

Vanhus ratissa - milloin on aika sanoa hyvästit ajo-oikeudelle?

Moni vanhus liittää vapaan liikkumisen, jonka ajokortti hänelle tuo, omanarvontunteeseen. Milloin ollaan kuitenkin liian vanhoja muun liikenteen sekaan?

Pappapuoleni Harry on terävä mies. Hän on hyvässä kunnossa ja älyllisesti särmä gentlemanni. Kävipä viime syksynä Harryn auton kyydissä kuitenkin niin, että viiden kilometrin aikana (kaupunkiajoa) käväisi rengas poikineen penkan puolella. Eikä edes kerran, vaan useasti. Kävi myös niin, että Harry vilkutti liikenneympyrästä suoraan ajaessaan kolmesti - ensin oikeaan, sitten vasempaan, sitten taas oikeaan. Jokaiselle käännökselle oma vilkutuksensa.

Harrylla on näkökyky ainoastaan toisessa silmässään. Toisen silmän näkökyvyn vei huonosti pihamaalle aseteltu naula, kymmenisen vuotta sitten. Kun nousin tärisevin jaloin Harryn kyydistä viime syksynä, tiesin, että hänen todellisuudentajunsa hänen ajokykynsä suhteen on selkeästi sumentunut. Vaaratilanteita vaaratilanteiden perään. Monesti ihminen ei tiedä, milloin hänen reaktiokykynsä on heikentynyt, pyöriihän maailma hänen näkövinkkelistään katsottuna juuri niin kuin pitääkin. Hän on siis 80-vuotias.

Nykyään vanhuksilta vaaditaan tietyin aikavälein lääkärintodistus, jotta he voivat anoa lisäaikaa ajolupaansa. Se ei ehkä kuitenkaan riitä - tarvittaisiin todistus siitä, että myös ajokyky on tallella.

Käytännöässä moisen järjestäminen ei ole kovinkaan mutkatonta: erilaiset inssiajot, varsinkin parin vuoden välein suoritettavat, tekisivät melko ison loven eläkeläisen rahapussiin. Näillä eläkkeillä ehkä niin ison, että osa vanhuksista jättäisi ajolupansa uusimisen vain taloudellisista syistä.

Kuinka voisimme tarkkailla vanhusten ajokykyä niin, että siitä ei seuraisi kohtuuttomia taloudellisia menetyksiä heille? Asia on kuitenkin tärkeä, jokainen tieliikennekuolema on turha kuolema.

Research question: Kuinka vanhus voisi todistaa olevansa vielä ajokykyinen?

Can you solve this challenge? or

Would you like to comment?

Log in or Sign up

Comments

(08 Jul 2011)
Hyvä kirjoitus! Liikenteellä on toki kaikenikäisiä ihmisiä, jotka törttöilevät mutta muutakin seniori-ikäisen kohdalla on tullut mietittyä miksi ajokortti on vielä voimassa.

Yhdeksi ratkaisuksi mietin, että voisiko jonkinlaisia ajokykyä mittaavia tarkastuksia olla jopa kerran vuodessa, jotka olisivat tietyn ikäisille maksuttomia. Ikäihmisen kunto saattaa muuttua hetkessä ja tuollaisten tarkastusten tulisi olla maksuttomia.
(02 Jul 2011)
Excellent thought. I like your writing style :)