Added: 12.10.2011 07:03
Linked challenges:
No linked challenges.
Linked visions:
No linked visions.
Viewed 539 times

Islamin uskon kasvu Suomessa - miten kouluissa sopeudutaan tähän?

Vuoden 2010 lopussa suomalaisista 78,2 % oli evankelis-luterilaisen kirkon jäseniä. Viime vuosikymmeninä muslimeja on kuitenkin muuttanut Lähi-idästä, Afrikasta ja Aasiasta. Vielä 1990-luvun alussa Suomessa asui muutama tuhat muslimia, mutta nykyään heitä on arviolta yli 40 000 henkilöä, lukumäärän kasvaessa alati

Viime vuosikymmeninä muslimeja on muuttanut Suomeen Lähi-idästä, Afrikasta ja Aasiasta. Vielä 1990-luvun alussa Suomessa asui muutama tuhat muslimia, mutta nykyään heitä on arviolta yli 40 000 henkilöä, lukumäärän kasvaessa alati. Muutaman kymmenen vuoden päästä muslimien osuus suomalaisista saattaa ohittaa jopa ortodoksit, jotka ovat tällä hetkellä luterilaisten jälkeen toiseksi suurin uskonnollinen ryhmä.

Perinteisesti muslimiperheet ovat hyvin tiiviitä ja länsimaisiin perheisiin verrattain suuria. Lapsimäärä voi keskimäärin olla 6 jos tavallisen suomalaisen perheen lapsiluku olisi 1,5. Jos jokainen kuudesta lapsesta saa kuusi lasta ja he taas kuusi lasta, niin muslimiväestön määrä Suomessa kasvaa eksponentiaalisesti.

Tulevaisuudessa tullaan törmäämään ongelmaan, joka koskee koulujen uskonnonopetusta. Tällä hetkellä uskonnonopetus on hyvin yksipuolista. Uskontotunnit keskittyvät luterilaiseen maailmankatsomukseen, muiden uskontojen edustajat saavat tyytyä elämänkatsomustietoon. Luultavasti kuitenkin parinkymmenen vuoden päästä muslimiväestön määrä on jo niin suuri, että he alkavat vaatia muutosta koulujen opetussuunnitelmiin.

Miten törmäyskurssi kristittyjen ja muslimien ja toisaalta myös näihin kahteen kuulumattomien kesken saadaan vältettyä? Olisiko parasta poistaa uskonnonopetus kokonaan koulusta? Tai korvata se elämänkatsomusopilla, jossa esitellään valtauskontojen maailmankatsomus ja opit objektiivisesti? Vai pitäisikö uskonnon tunteja tarjota yhtäaikaa sekä islamin valinneille, että kristityille (luterilaisille)?

Research question: Kuinka kouluissa sopeudutaan tulevaisuudessa muslimiväestön kasvavaan määrään?

Can you solve this challenge? or

Would you like to comment?

Log in or Sign up

Comments

(19 Oct 2011)
Uskonnonopetukseen sinänsä en kommentoi, mutta eikö kuitenkin ole niin, että länsimaihin tulleet muslimiperheet myös pikkuhiljaa länsimaistuvat vaikka ovatkin edelleen muslimeja, eli seuraavien sukupolvien perhekoko ei enää ole niin suuri kuin ensimmäisen maahanmuuttajasukupolven? Eli perhekoko ei olisi niinkään uskonnosta riippuva vaan enemmän kulttuuri, koulutus ja sosiaalinen ympäristö -kysymys?
(12 Oct 2011)
Viettäessäni kuusi kuukautta Tansaniassa, en voinut olla ihmettelemättä kuinka sopusointuisesti ihmiset elivät siellä. Samalla kadulla oli vierekkäin pari kirkkoa, moskeija ja hindutemppeli. Miksi ei muuallakin maailmassa eri uskontokuntien edustajat voi elää rinta rinnan, ilman väkivaltaisia välien selvittelyjä, mellakoita, tai jopa sotia?