Added: 23.10.2011 10:33
Linked challenges:
No linked challenges.
Linked visions:
No linked visions.
Viewed 474 times
This content has been translated from Finnish. [Show original]

Turvassa voi menestyä

Yhä useampi suomalaislapsi tuntee turvattomuutta omassa elämässään. Myös pitkäjänteisyys tuntuu olevan kadonnut. Missä vika ?

Tämän aamuinen lehti sai minut jälleen havahtumaan jo monesti ennenkin pohtimaani aiheeseen. Kolmen lapsen vanhempana lasten ja nuorten asiat ovat tietenkin sydäntäni lähellä ja voin seurata lasten tämän päivän lasten elämää sekä teini-ikäisten että hieman nuorempien kohdalta.

Aamun lehti herättelee meitä tuolla otsikolla, jonka itsekin lainasin tähän omaan tekstiini. Jutussa verrataan jääkiekkojoukkueen ja koululuokan valmentamista. Molemmissa on erilaisia ihmisiä ja tuloksia saadaan aikaan vain, jos kaikki puhaltavat yhteen hiileen ja puhuvat samaa kieltä. L

Jutussa haastateltu jääkiekkovalmentaja sanoo, että menestyä voi vain, jos jokaisella on joukkueessa turvallista olla. Turvallisuus syntyy, kun pelaajat huomaavat, että heistä välitetään ja he voivat olla omana itsenään. Tätä välittämistä minäkin kannatan lasten ollessa kyseessä. Tuntuu todellakin, että nykyvanhemmilla ei ole aikaa todella välittää ja kuunnella lastaan. Sivusta seuranneena näen lapsia, jotka jo hyvin nuorina kulkevat täytin itsenäisesti kaupungilla tietämättä mihin ovat menossa ja mistä ovat tulossa. Vanhemmat kehuvat ylpeinä, että kyllä meidän Matti tai Liisa osaa jo pienestä pitäen olla sitä ja tätä. Mielestäni tämä ei ole oikein. Kyllä meidän vanhempien tehtävä on ohjata lasta turvalliseen lapsuuteen ja siihen kuuluu sen opettaminen mikä on oikein tai väärin. Nykylapset eivät tiedä rajojaan eivätkä osaa pitkäjänteisesti keskittyä yhteen asiaan. Ei osata olla toisten lasten seurassa eikä toimia ryhmässä.

Tuntuu siltä, että nykytrendi on se, että mitä enemmän lapsella on tekemistä, menemistä ja harrastusta on hienoa. Perheet lentävät joka lomalla ulkomailla ja jopa koulujen lomien välillä. Kaikki viikonloput vietetään jossain muuallla kuin kotona. Luoko tämä nyt sitä turvallisuutta, jota peräänkuulutan. Julkisuudessa on pohdittu teinityttöjen yhtä lisääntyvää väkivallantekojen määrää. Kyllä olemme menossa jossain pahasti pieleen.

Uskallan väittää, että vain olemalla läsnä ja kuuntelemalla lasta, voidaan saada turvallisuuden tunnetta, jota tarvitaan, jotta voisimme näytttää lapselle sen oikean elämän suunnan.

References:

Hämeen Sanomat 23.10.2011, artikkeli Turvassa voi menestyä.

Research question: Mitä me aikuiset voisimme tehdä parantaaksemme lastemme turvallisuuden tunnetta ?

Can you solve this challenge? or

Would you like to comment?

Log in or Sign up