Added: 08.11.2011 15:47
Linked challenges:
No linked challenges.
Linked visions:
No linked visions.
Viewed 231 times
This content has been translated from Finnish. [Show original]

Elektroniikkateollisuus myy kuluttajille tietoisesti viallisia tuotteita. Mikä ratkaisuksi?

Muutama vuosikymmen sitten kuluttajille myydyt tuotteet kestivät ydinräjähdyksenkin. Tänä päivänä, vaikka tuotteiden valmistusprosessit ovat ottaneet valtavia harppauksia, on laadunvalvonta jäänyt täysin pois kyydistä ja häiritsevätkin virheet ovat hyväksyttäviä.

Jos ostit pesukoneen 80-luvulla se todennäköisesti toimii vieläkin. Tänä päivänä ostettu pesukone toimii muutaman vuoden, minkä jälkeen mekaaninen vika rikkoo koneen. Tämä vikaantuminen on valmistajien täysin odottama tai jopa tarkoituksella tehty, jotta kuluttaja ostaisi uuden pesukoneen. Valmistajan kannalta menettely on ymmärrettävää, sillä 20 vuotta kestävällä tuotteella on hankala tehdä suurta voittoa, mutta miksi kuluttajat nykyään hyväksyvät aikaisemmin kestävien tuotteiden hajoamisen nopeasti?

Pesukone on vain yksittäinen esimerkki. Sama koskee lähes kaikkia kodinkoneita ja elektroniikkalaitteita. Kuinka moni odottaa, että huomioonottamatta teknologian kehittymisen käyttää nykyistä puhelintaan kahden vuoden päästä? Toimiiko kallis tietokoneesi vielä viiden vuoden jälkeen? Todennäköisesti komponenttivika korjaa pois.

Heikkolaatuiset tuotteet ovat vain toinen puoli ongelmaa. Monen tuhannen euronkin televisiota ostaessa voi kotona odottaa ikävä yllätys kun tuotteesta löytyy käyttöä selvästi haittaava vika. Tuotetta palauttaessa kuluttajaa odottaa ikävä yllätys, kun käyttöä haittaava vika kuuluukin variaation piiriin, eikä tuotteella ole palautusoikeutta. Tukea haettaessa kuluttajaa pyydetään soittamaan aluksi maahantuojalle, josta ohjataan ottamaan yhteyttä myyneeseen liikkeeseen, josta taas kolmannelle taholle. Kukaan ei suostu ottamaan vastuuta ja kulutta sotketaan loputtomaan noidankehään.

Suuret elektroniikkayritykset myyvät tuotteitaan ympäri maailmaa, joten ongelma koskee jokaista. Yleinen mielipide tuntuukin olevan, että tuotteiden "kuuluu" hajota ja hajotessa ostetaan vain uusi.

Miksi hyväksymme tämän kohtelun ja mitä voimme tehdä välttääksemme sen jatkossa?

Research question: Miten kuluttajille saadaan taas kestäviä elektroniikkatuotteita?

Can you solve this challenge? or

Would you like to comment?

Log in or Sign up