Added: 27.04.2010 19:32
Linked challenges:
No linked challenges.
Linked visions:
No linked visions.
Viewed 1196 times
This content has been translated from Finnish. [Show original]

Nuorten keskustelut rasismista Demi.fi:ssä

Nuoret ovat kiinnostuneita yhteiskunnallisista asioista ja tarvitsevat paikan jossa käsitellä esimerkiksi rasismia.

Tutkin rasismin esiintymistä Demi.fi-foorumilla, jonka käyttäjät ovat nuoria ja oletettavasti enimmäkseen tyttöjä ja käyvät keskusteluita rekisteröidyillä nimimerkeillä.

Useissa Demi.fi-keskusteluissa käsitellään rasismia terminä. Osa käyttäjistä sekoittaa termin syrjintään ja osa taas osaa määrittää käsitteen etnisiä ryhmiä kohtaan kohdistuvaksi syrjinnäksi. ”Onko rasismin vastustaminen rasismia” – keskusteluketju sisältää runsasta käsitteidenmäärittelyä, joka mielestäni kuvaa nuorten kiinnostusta ajankohtaisiin asioihin ja myös joidenkin nuorten vahvaa tietämystä. Näiden lyhyitä kommentteja sisältävien keskustelujen lisäksi forumilta löytyy myös pitkiä, hyvin asiapitoisia kirjoituksia rasismista ja maahanmuuttajista. Erään viestiketjun aloittaja viittaa pohjustuksessaan Helsingin sanomien mielipidekirjoitukseen ja kirjoitus sisältää erittäin hyvää perustelua maahanmuuttokriittisestä näkökulmasta huolimatta.

Hyvin perusteltujen ja asiapitoisten kommenttien lisäksi forumilla on ikävän paljon provosoivaa ja asiatonta huutelua. Kirjoittajia haukutaan rasisteiksi ja aiheesta aletaan tapella, tai asiallisen keskustelun väliin joku kertoo ihannoivansa Hitleriä. Asiattomat kommentit vaikeuttavat keskusteluja ja suututtavat muita käyttäjiä. Niiden takia keskustelu luisuukin toisinaan riitelyyn ja muiden käyttäjien haukkumiseen.

Forumilla on myös useita keskusteluita, jotka koskevat aiempien viestien tai viestiketjujen poistamista. Käyttäjät voivat ilmiantaa mielestään asiattomia tekstejä ja ylläpito tekee päätökset mahdollisista poistamisista. Käyttäjien mielestä kuitenkaan kaikki poistetut, rasismia käsitelleet keskustelut, eivät ole olleet asiattomia ja poistaminen on ollut asiatonta. Nuorten vääryyden tunnetta lisää se, ettei poistamisia perustella ylläpidon taholta mitenkään. Luulen, että joidenkin poistojen syinä ovat olleet provosoivat herjaukset, eivät itse pääosassa ollut keskustelu. Demi.fi:n säännöt kieltävät suomen lain vastaisen toiminnan (mm. rasismi, kansanryhmää vastaan kiihottaminen, herjaus, kunnianloukkaus). Säännöissä myös muistutetaan, ettei keskusteluiden sisältö ole Demi-lehden yleinen kanta, vaan käyttäjien omia mielipiteitä, ja ettei foorumi ole yleinen kansalaisfoorumi vaan rajattu foorumi, jossa pyritään tietynlaiseen, lehden sisältöjä mukailevaan tyyliin. Sääntöjen puitteissa forumilta voidaan poistaa yksittäisiä viestejä tai kokonaisia viestiketjuja sekä poistaa tai laittaa jäähylle käyttäjätunnuksia. Demi.fi ei siis taida olla paras mahdollinen foorumi arkojenja yhteiskunnallisten aiheiden käsittelyyn.

Tutustuessani Demi.fi-keskusteluihin koin iloa nuorten tietämyksestä ja kiinnostuksesta ajankohtaisiin ja yhteiskunnallisiin asioihin. Paikka tuntui kuitenkin liian rajatulta, tai aiheeseen sopimattomalta paikalta saada äänensä kuuluviin ja käydä rakentavaa keskustelua. Koen, että turvallinen ympäristö nuorille rasismikeskustelun käymiseen voisi lisätä suvaitsevaisuutta ja poistaa väärää tietoa.

Millä saataisiin nuorille paikka, jossa avoin keskustelu olisi sallittua, kuitenkaan rikkomatta Suomen lakia ja loukkaamatta ketään? Miten asiattomat rasistivitsit ja provosointi saataisiin pysymään pois forumilta kuitenkaan rajoittamatta keskustelua?

Research question: Mistä saataisiin nuorille avoin mutta kuitenkin asiallsiena pysyvä foorumi mm. rasismin käsittelyyn?

Can you solve this challenge? or

Solution(s) for this content
User image
Nuorten forumeille pitäisi pestata nuorisotyöntekijöitä ohjaamaan keskustelua, lisäämään teitoa ja pitämään keskustelu asiallisena.

Would you like to comment?

Log in or Sign up

Comments

(24 May 2010)
Kuka on \"ylläpito\" demi -lehden keskustelupalstalla ja millainen rooli hänellä on muuten kuin päättää poistetaanko asiattomaksi ilmoitettu viesti? Demin keskustelupalstaa saisi ehken siistimmäksi ja mahdollisesti mukavammaksi ja avoimemmaksi paikaksi keskustella rasismiin liittyvistä aiheista, jos moderaattoriksi palkattaisiin ammattilainen, kuten yllä mainittu nuorisotyöntekijä, joka myös itse osallistuisi keskusteluun, esim. ilmoittaisi, jos joku viesti keskellä keskustelua on ollut asiaton ja miksi sekä yrittäisi pitää ilmapiiriä leppoisana ja välillä muistuttaisi keskustelupalstan säännöistä.
(29 Apr 2010)
Mielenkiintoinen aihe! Tekstistäsi käy hyvin ilmi se, että rasismi on aihe, joka puhuttaa myös nuoria Suomalaisessa nyky-yhteiskunnassa. Nuoret kaipaavat kanavia, joiden kautta voivat jakaa ajatuksiaan ja lieventää hämmennystään. Mielestäni esimerkkinä käyttämäsi Demi.fi-foorumi ei sinänsä ole olleenkaan huono paikka käydä keskustelua aiheesta kuin aiheesta. Suuresti hämmästystä minussa herätti kuitenkin se, että foorumilla ei ilmeisesti ole aikuista tai ketään muutakaan johtamassa keskustelua. Esimerkiksi MLL käyttää chat-keskusteluissaan nuoria vapaaehtoistyöntekijöitä, jotka ohjaavat keskustelua ja pitävät sen asiallisena..