Added: 27.11.2009 13:27
Linked challenges:
No linked challenges.
Linked visions:
No linked visions.
Viewed 464 times
This content has been translated from Finnish. [Show original]

Älypurjeesta uusia tuulia purjehtimiseen

Tulevaisuuden purjehtijan ei halutessaan tarvitse huolehtia purjeen säädöistä

Purjehtiminen vaatii käytännön tietoa ja taitoa tuulen tarkkailusta, jotta purjeiden virittäminen onnistuu. Purjehtimisessa tuuli on aina osana ajattelua – entä jos purje tekisi tuulen huomioimisen puolestasi?

Purjeen virittäminen ihanteelliseksi on haastavaa, sillä ilmavirtausten käyttäytymistä ja suuntaa on vaikea määrittää tarkasti. Ilma käyttäytyy aina oikukkaasti. Perinteisesti ilmavirtoja seurataan purjeisiin kiinnitettävien virtauslankojen avulla. Virtauslankojen avulla on mahdollista saada tietoa ilmavirran suunnasta, muttei niinkään esimerkiksi tuulen voimasta.

On mahdollista, että maailman ensimmäinen älypurje kehitettiin Suomessa 1992 WB-Sailsin ja VTT:n toimesta. Nyt purjeen suunnittelussa voidaan hyödyntää langatonta tekniikkaa, mikä mahdollistaa uusia sovelluksia.

WB-Sails kehittää nyt uutta älypurjetta yhteistyössä VTT:n ja Metropolia-ammattikorkeakoulun kanssa. Uudessa älypurjeessa on langattomista paineantureista muodostuva sensoriverkko, joka kokoaa painetiedot koko purjeen alueelta. Mittaustuloksia yhdistämällä voidaan laskea purjeeseen kohdistuva voima. Langattoman tekniikan avulla saatava tieto auttaisi purjehtijaa varsinkin sateella ja pimeässä, jotka ovat haasteellisia kelejä nykypurjehtijalle.

Oman haasteensa kehitykseen tuo se, että älypurjeen tekniikan tulisi toimia ilman paristoa ja johtoja. Anturit voisivat toimia auringon tai esimerkiksi mekaanisen energian voimalla. Tulevaisuudessa älypurje saattaa varoittaa, jos purje lepattaa vaarallisesti, ja purjeen kuntoa voisi seurata kerätyn informaation pohjalta reaaliajassa.

References:

Rantanen, K. (2009.) Älyä purjeeseen. Tiede, 6/2009, 12–13.

Opportunity: Parantaa turvallisuutta vesillä

Threat: Jos purjehtijat tottuvat siihen, että kone hoitaa kaiken, voi laitteiden toimintahäiriön aikana tulla hätä.

Do you have ideas for this vision? or

Solution(s) for this content
User image
Globaali talouden taantuminen on hiljentänyt Suomen satamat. Satamakaupungit ovat talousvaikeuksissa.

Would you like to comment?

Log in or Sign up