Added: 27.11.2009 14:35
Linked challenges:
No linked challenges.
Linked visions:
No linked visions.
Viewed 553 times
This content has been translated from Finnish. [Show original]

Painettava elektroniikka lääketieteessä

Tulevaisuudessa elektroniikkaa pystytään painamaan lähes kaikenlaisille pinnoille. Laitteiden materiaalit ovat turvallisia ja voivat olla jopa syötäviä.

Elektroniikkaa voidaan tulevaisuudessa valmistaa materiaaleista, jotka ovat turvallisia ja jopa syötäviä. Lääketieteessä tämä avaa mahdollisuuksia toteuttaa esimerkiksi lääkkeiden annostelua tai tautien havaitsemista uusilla tavoilla.

Painatuselektroniikka mahdollistaa ohuen elektroniikan painamisen paperille, muoville tai muulle alustalle. Tekstin ja kuvien sijaan voidaan eri alustoille painaa näyttöjä, aurinkokennoja akkuja, paristoja sensoreita, muisteja, transistoreita tai muita komponentteja. Tämän mahdollistavat viimeisimmät innovaatiot nestemäisten elektroniikkaraaka-aineiden, elektronisten musteiden, kehitystyössä. Aiempaan elektroniikan kokoonpanotuotantoon verrattuna uuden rullalta rullalle -painotekniikan etuna on tuotannon nopeus, elektroniikkaa voidaan tulevaisuudessa tuottaa sanomalehtipainon nopeudella. Tuotannon nopeuden kasvaessa huomattavasti myös tuotannon yksikköhinnat putoavat merkittävästi. Perinteisen piielektroniikan rinnalle syntyy uusi äärimmäisten halpojen tuotteiden maailma. Tämä tuo erilaiset elektroniset komponentit osaksi arkipäiväisiä tuotteita.

Lääketieteen alalla merkitystä voi olla esimerkiksi suomalaisen Enfucell -yhtiön kehittelemällä paperiparistolla, tuotenimeltään SoftBattery. Tämä kertakäyttöinen paristo on liitettävissä lääkelaastariin, jonka antaman virran ansiosta lääke menee ihon läpi tehokkaasti. Terveydenhuollossa painettava elektroniikka voi olla avuksi myös mahdollistamalla erilaisten vaatteisiin tai ihoon kiinnitettävien potilaan terveydentilaa mittaavien ja eteenpäin välittävien sensorien muodossa. Painettavaa tekniikkaa voi käyttää lääketieteessä myös sisäisesti. Esimerkkinä mahahapon vaikutuksesta hajoavista materiaaleista valmistettu nieltävä radiotaajuuslähetin, jonka voi liittää lääketabletin pintaan. Lähetin välittää tietoa lääkkeen imeytymisestä ja lopuksi, lääkkeen liuetessa, hajoaa vatsassa.

References:

Rantanen, Kalevi: Elektroniikkaa biljoonapainoksin. Tiede 10/2008 s. 14–15
Jet-printed Plastic Transistors http://www.parc.com/research/projects/lae/plastic.html

Opportunity: Lääkkeen oikean annostelun ja tehon parempi seuranta

Threat: Nieltävän elektroniikan mahdolliset terveyshaitat

Do you have ideas for this vision? or

Would you like to comment?

Log in or Sign up