Added: 27.11.2009 15:37
Linked challenges:
No linked challenges.
Linked visions:
No linked visions.
Viewed 999 times
This content has been translated from Finnish. [Show original]

Älykodit

Tulevaisuuden koti on täynnä elektroniikkaa, jolla asunnon olosuhteita ja sähkölaitteita voidaan hallita

Älytekniikalla tarkoitetaan automaatiojärjestelmää, jolla voidaan ohjata keskitetysti erilaisia toimintoja kotona: sisä- ja ulkovalaistusta, lämmitystä, ilmanvaihtoa, hälytys- ja turvajärjestelmiä, viihde-elektroniikkaa. Älykodin toiminnot helpottavat asukkaiden elämää ja parantuneen asunnon olosuhteiden seuranta- ja säätömahdollisuuksien myötä avulla alentavat asumiskustannuksia.

Tietoliikenne eli komennot, joilla toimintoja kotona ohjataan, kulkevat langallisesti tai langattomasti. Järjestelmää voi käyttää etänä eli kotiin voi ottaa yhteyden esimerkiksi tietokoneen tai matkapuhelimen kautta. Ongelmatilanteissa hälytys tulee matkapuhelimeen. Älytekniikka on helppokäyttöistä ja joustavaa. Asukkaan ei tarvitse tietää tekniikasta mitään. Silti hän osaa käyttää järjestelmää ja ohjelmoida talon toimimaan toiveidensa mukaan.

Sovellusten yksinkertaisimmasta päästä on poissa-kytkin, joka saa järjestelmän esim. sammuttamaan automaattisesti valot koko talosta, katkaisemaan sähkönsyötön halutuista kohteista (esim. keittiön liedeltä sekä keittiön ja kodinhoitohuoneen pistorasioista), vedentulon pesukoneille ja laskemaan kodin lämpötilaa.

Toinen mahdollinen sovellus on etäluettava kotiavain, joka kotiin tullessa sytyttää valot pihalle ja haluttuihin huoneisiin kotona ja avaa ovet automaattisesti jo muutaman metrin ennen kotiovea. Avaimet voi myös personoida avainten haltijoiden mukaisesti, esim. niin, että perheen lapsen kotiavaimella pelikonsoli ei kotiin tultua toimikaan, mutta oman huoneen lukulamppu syttyy ja muistuttaa läksyjen tekemisestä. Jos perheen lapsi unohtaa tai kadottaa avaimensa, voivat vanhemmat avata ovet töistä käsin tekstiviestillä.

Asunto-osakeyhtiöissä vastaavia toimintoja voi säätää asuntokohtaisesti omasta ohajusyksiköstä. Saman huoneistokohtaisen ohjausyksikön välityksellä voidaan myös varata saunavuorot taloyhtiön saunasta, tehdä vikailmoitukset huoltoyhtiölle, sopia taloyhtiön yhtiökokousajoista tai äänestää joistain yhtiötä koskevista pienistä asioista.

Teknisesti kuvatun kaltaiset älykodit ovat jo nyt mahdollisia, sovellusten ideointi ja hiominen tuotteiksi, tiedon puute saatavilla olevasta teknologiasta sekä pelko kovista toteuttamisen kustannuksista ovat jarruttaneet älykotien yleistymistä. Jos älykotien vaatimat kotiverkot ja laitteistot tulevat tulevaisuudessa osaksi massatuotettua talotekniikkaa, hinnat laskevat ja älykodit yleistyvät.

Opportunity: Älytalot mahdollistavat turvallisen kotona asumisen myös henkilöille, joiden toimintakyky on alentunut

Threat: Miten älytalo toimii sähkökatkon aikana,kustannukset

Do you have ideas for this vision? or

Solution(s) for this content
User image
Suomessakin ollaan herätty ekologisempaan ajatteluun kulutuksen osalta. Kauppojen muovipussit ovat usein kertakulutustuote, jonka hajoaminen kestää satoja vuosia. Muovipussien kaupoista kokonaan poistoon olen keksinyt idean joka tuottaisi toivottavan t
User image
"Älytaloja" on ollut käytössä julkisen sektorin kiinteistöissä jo ainakin reilut 25 vuotta, mutta nyt vasta lähivuosina sitä on aloitettu kauppaamaan myös tavallisille kansalaisille.

Would you like to comment?

Log in or Sign up