Added: 20.07.2010 12:59
Linked challenges:
No linked challenges.
Linked visions:
No linked visions.
Viewed 268 times
This content has been translated from Finnish. [Show original]

Uusavuttomille ohjausta ja neuvoja sekä taitoja selvitä ruoanlaitosta, siivouksesta ja kodinhoidesta

Osaatko enää siivota, tiskata, leipoa, laittaa ruokaa vai haetko kaiken valmiina kaupasta.

Uusavuttomat eivät pysty itse tekemään ruokaa tai hoitamaan kotiaan, siivoamaan tai tiskaamaan tai huolehtimaan muista arjen askareista. Kyse voi olla laiskuudesta tai siitä, ettei yksinkertaisesti asioita ole koskaan tarvinnut kotona tehdä. Vanhemmat ovat tehneet kaiken valmiiksi tai ruoka on vain haettu kaupasta puolivalmiina ja lämmitetty mikrossa. Perunatkin on kuorittu valmiiksi lautaselle, niin ettei sitäkään taitoa ole opittu. Perunamuusin tekemisestä puhumattakaan. Kotona ei ole vaadittu siivoamaan omaa huonettaan eikä myöskään tiskaamaan. Tosin tiskikone helpottaa arkea. Mutta osataanko tiskejä ladata tiskikoneeseenkaan. Useimmiten ei, eli ne kertyvät vain tiskialtaaseen röykkiönä.

Vanhemmat ovat laiminlyöneet asioiden opastamisen ja kertomisen eivätkä ole siirtäneet tietoa sukupolvelta toiselle. Ehdottaisinkin, että jokainen 10-15-vuotias velvoitettaisiin kurssille, jossa opetettaisiin perustaidot kodinhoidosta, pyykkäyksestä, siivoamisesta, tiskaamisesta ja ruoanlaitosta. Kurssi voisi olla vaikka viikon mittainen leiri johon myös uusavuttomat vanhemmat voisivat osallistua. Myöskin vanhempien pitäisi kasvattaa pojistaan ja tytöistään näillä taidoilla varustettuja ihmisiä. Esim. oman huoneen siivous kerran viikossa, tiskivuoro lauantaisin ja sunnuntaisin sekä ruoanlaittoa ja leipomista oman harrastuneisuuden mukaan. Myös koulussa ylä-asteella pitäisi olla pakollisena oppiaineena kotitaloutta ja kodinhoitoa koko ikäluokalle muutama tunti viikossa.

Your idea/solution in one sentence: Uusavuttomuus hoitoon

Do you a have better idea? or

Would you like to comment?

Log in or Sign up

Comments

(29 Aug 2010)
Kotitalous on yläasteella pakollinen oppiaine, esim. seitsemännellä luokalla 3 tuntia viikossa, ollut kaiketi 80-luvun alusta. Mutta nuo muut konstit ovat hyviä.

Ehkä ongelmana koulun kotitaloudessa on se, että juuri siinä iässä osaa oppilaista se ei kiinnosta ollenkaan (tai sitten vaan pitää näyttää siltä kuin ei kiinnostaisi).