Added: 15.12.2009 13:34
Linked challenges:
No linked challenges.
Linked visions:
No linked visions.

Nuorten mielenterveys

Nuorten mielenterveysongelmat yhteiskunnan ongelmia.

Viime vuosina on peilityynen rauhan pinnan rikkonut äärimmäisyydet nuorten toiminnassa. Yhteiskunnassa on ylläpidetty illuusiota hyvinvoinnista, joten huonosti voiva nuoriso on järkyttänyt koko kansaa. Kriisitilanteissa on määrätty lisäbudjettia kriihoitoon, mutta rahoitus ja panostus kuntatasolla päivittäisessä toiminnassa on edelleen mysteeri.

Mielenterveyspalveluiden piiriin hakeutuminen on suomalaisessa vähäpuheisuuden kulttuurissa aina kynnyksen ylitys, joka vaatii voimaa ja rohkeutta. Kun nuori voi huonosti ja haluaa hakeutua hoidon piirin ja häntä ei pystytä hoitamaan henkilövajeen vuoksi, on tilanne kriittinen.

Huonosti voiva nuori on huonosti voiva aikuinen. Yhteiskunnan säästötoimenpiteiden viidakossa, tehdään itseasiassa isompaa laskua nuorison huonosta voinnista. Lasku tulee maksettavaksi kuitenkin.

Yhteisöllisyyden tukeminen, nuorisotalot, väkivaltaisuuteen lailla kovempi puuttuminen, yhteiskunnan vastuullisuus ovat asioita, joita tulisi käydä julkista keskustelua.

Research question: Nuorten mielenterveys

Can you solve this challenge? or

Would you like to comment?

Log in or Sign up

Comments

(04 Sep 2010)
Huolestuttavaa on myös se, miten moni kohtalaisen nuori henkilö on mielenterveysongelman vuoksi sairauseläkkeellä. Itse suhtaudun hieman kriittisesti siihen, onko eläke hyvä ratkaisu tässä tilanteessa. Toki, jos työkyky on niin heikko ettei muuta keinoa ole. Mutta pidemmän päälle eläkkeellä olokin voi aiheuttaa syrjäytymistä. Työssä ihminen luo paljon merkittäviä ihmissuhteita ja muita kontakteja. Lisäksi työ voi olla osa ihmisen identiteettiä ja luo elämään omalta osaltaan merkityksellisyyttä. Syrjäytyneelle henkilölle työ voi tuoda lisää itseluottamusta ja omanarvon tuntoa.
(11 May 2011)
Olen samaa mieltä. Sairaseläkkeelle jääminen nuorena ehkäisee ihmisen normaalia sosiaalista kanssakäymistä toisten kanssa ja tämä tuskin edistää mielenterveysongelmaisen ihmisen oloa ja parantumista.

Minusta mielenterveysongelmaisille ei pitäisi antaa sairaseläkettä, mutta sairaslomaa tietenkin. (ja sairaslomaa ei pitäisi myöntää loputtomiin, henkilön pitäisi aloittaa kelan tukema terapia määräajan kuluessa, jotta ehkäistäisiin se että sosiaalipummit eivät pumppaisi itselleen rahaa näyttelemällä masentunutta).

Jos ihminen ei ole työkykyinen, hänet pitäisi ohjata hoitoon (terapia + lääkkeet) eikä ignorrata häntä pistämällä nuorena sairaseläkkeelle...