Added: 15.12.2009 13:46
Linked challenges:
No linked challenges.
Linked visions:
No linked visions.

Julkinen liikenne ja opiskelijat

Onko opiskelijoiden turvauduttava opintolainaan selvitäkseen koulumatkoista? Miten julkista liikennettä voi suosia kun siihen ei ole varaa?

Julkisesta liikenteestä puhutaan nykyään paljon. Säästä luontoa – valitse bussi tai juna, torju ilmastonmuutosta jne. Muuttaessani opiskelujen myötä pääkaupunkiseudulle pidinkin itsestäänselvyytenä koulumatkojen taittamista linja-autolla, kotoa matkaa kampukselle taittuu kuitenkin noin 20 kilometriä. Ennen koulun alkamista perehtyessäni aikatauluihin ja matkan hintoihin epätoivo valtasi minut. Koulumatkojen hinnoiksi kertyisi 10 euroa per päivä OPISKELIJA-ALENNUKSILLA. Pelastuksekseni löysin samalta paikkakunnalta kanssaopiskelijoita ja päädyimme kimppakyytiratkaisuun, josta koituu matkakustannuksia 2 euroa per päivä per henkilö. Näin ollen kouluun pääsee halvalla ja lähtemisaikakin venyy mukavasti yli puolella tunnilla.

Kaikki ei kuitenkaan saa nauttia näistä kimppakyytien tuomista mahdollisuuksista. Jos oletetaan että opintojakso sisältää kontaktiopetusta kampuksella intensiivisesti viisi päivää viikossa, kertyy matkojen hinnaksi kuukaudessa 200 euroa. Ja tunnetusti opiskelijaelämä ei ole taloudellisesti ruusuilla tanssimista (ottaen myös huomioon, että opiskelijoita kulkee paljon pidemmältäkin jolloin matkojen hinnat luonnollisesti nousee). Jos muutenkin omistaa auton, on se halvempi kulkemistapa kuin nämä luontoa säästävät julkiset kulkuvälineet. Myös aikaa säästyy ja jos sattuu nukkumaan pommiin, pääsee silti kouluun eikä tarvitse odottaa iltapäivään asti, jolloin on käytännössä turha enää lähteä.
Onko opiskelijoiden otettava opintolainaa pelkästään kyydityksien takia!?

Research question: Miten päästä halvalla kouluun?

Can you solve this challenge? or

Would you like to comment?

Log in or Sign up

Comments

(19 Oct 2010)
Itsekin olen opiskelija, ja olen huomannut saman ongelman. Tosin omalla kohdalla se ei iso, koska asun suhteellisen lähellä koulua(2,5km). Kävellen tai pyörällä tua matka taittuu, kun auto ei ole. Bussikin kulkisi, mut kustannus syistä sitä ei tule usein käytettyä. Kuljen myös opiskelupaikkakunnalta kotikuntaan, ja tässä matkaa kertyy yli 120km. Halvinta se on mennä junalla, opiskelija hinnalla 18€ yhteen suuntaan. Muualla euroopassa julkinen liikenne on ihan eri luokkaa, suomessa opiskelijahinnoillakin liikkuminen on huomattavasti kalliimpaa. Suomessa pitäisi panostaa enemmän julkiseen liikenteeseen, sillä saataisiin enemmän ihmisiä käyttämään julkisia kulkuvälineitä, sekä päästöjä vähemmäksi.