Added: 15.12.2009 14:03
Linked challenges:
No linked challenges.
Linked visions:
No linked visions.

Peruskouluruokailu on nuorten mielestä perseestä.

Peruskouluruokailu on nuorten mielestä perseestä.

Nuoret valittavat usein peruskouluruoasta. Ruoka on yksitoikkoista, johon kyllästyy helposti. Sen lisäksi se ei ole tuoretta, vaan aina seisonutta ja uudelleen lämmitettyä, jolloin sen viimeisetkin maun rippeet häviävät. Myös tämän takia nuoret usein mieltävät kouluruoan epäterveelliseksi.

Peruskouluissa painotetaan salaatin terveellisyyttä ja sitä pitäisi syödä puolet lautasen koosta. Nuorten mielestä salaatit ovat hyvin yksitoikkoisia, eli tarjolla on vain yhtä laatua salaattia ja sekin on monena päivänä samaa. Tämän lisäksi se yksi ja sama salaatti sisältää aina kaalia, joka on hyvin mautonta, limaista ja usein se myöskään ei ole tuoretta.

Jälkiruoka olisi myös tärkeä osa ateriaa, koska verensokeria on hyvä nostaa. Nuoren jaksaminen on tällöin huomattavasti parempaa. Nuorten mielestä jälkiruoka myös piristäisi ja nostaisi peruskoulun ruokailun pointseja nuorten silmissä.

Nuorten mielestä peruskouluruokailu on siis perseestä ja harva tykkää sitä syödä. Osa jopa jättää ruokailut väliin sen huonouden takia kokonaan. Tämä ei ole hyvä juttu!

Research question: Peruskouluruoan huono laatu ja nuorten syömättömyys

Can you solve this challenge? or

Would you like to comment?

Log in or Sign up

Comments

(02 Nov 2011)
Itse muistan peruskouluajoiltani, että ruoka oli oikeasti hyvää, ja oppilaat söivät sen mielellään. Ainoastaan kerran ateria tuotti pettymyksen, keittäjät huomasivat asian, eikä kyseistä ateriaa listalla enää näkynyt.

Nuorten mielestä aika moni muukin asia on perseestä. Jos yksi oppilas valittaa kouluruuan huonoudesta, mielipiteeseen on muidenkin helppo yhtyä. En tiedä millaiseen ruokaan nykynuoret ovat kotonaan tottuneet, mutta asialle voisi tehdä jotain muutakin kuin valittaa keskenään.
(18 May 2011)
Kyllä kouluruokailuun varmasti saataisiin sellaisia ruokia ja jälkkäreitä mitä nuoret haluavat, mutta kuinka moni olisi valmis maksamaan siitä joka päivä 5-7 euroa? Tuskin kovin moni, varsinkaan jos ruuat joutuisi omasta pussistaan maksamaan. Kaikkien vanhemmilla ei olisi tuollaiseen varaa. Joten olkaa nyt hyvät kakarat hiljaa ja miettikää vähän mitä lauotte! Kenellä on oikeasti otsaa valittaa ilmaisesta ruuasta?!?
Peruskoulujen ruoan tasossa täytyy ottaa huomioon sen hinta; yhden lapselle annettavan annoksen hinta on vain muutamia euroja(?) ja tämäkin opiskelijalle ilmaista. Kuten voi arvata, tämmöisellä summalla on mahdotonta rakentaa huippuaterioita. Alhaisesta hinnasta huolimatta on hienoa, että ateria kuitenkin sisältää salaattia muiden tuotteiden ohella.

Mielestäni ongelmana on etenkin se, että kouluissa ovat yleistyneet erilaiset välipala- ja limu-automaatit, joista saa suklaapatukoita ymp naposteltavaa. Nämä pienet syötävät vähentävät nälän tunnetta ja ovat taatusti paremman makuisia, ja näin ollen houkuttelevampia, kuin koulun tarjoamat ateriat. Sen sijaan pitkällä tähtäimellä ne ovat hyvin epäterveellisiä.

Voisiko siis koulujen automaatien poissaolo lisätä ruokailijoiden määrää?
(24 Mar 2010)
Peruskoulussa tarjoiltavan ruoan laatu vaihtelee myös peruskouluittain ja varsinkin kunnittain. Vaikka resursseja ei välttämättä saataisi, asiaan voi mielestäni silti vaikuttaa. Onko koulujen keittiöhenkilökunta tietoinen oppilaiden mahdollisesta tyytymättömyydestä?
(22 Feb 2010)
Itse muistaisin peruskouluajoilta ruuan olevan ihan okei. Ei toki aina mikään gourmet-kokemus mutta en koskaan sentään joutunut jättämään syömistä väliin.
En tiedä onko tässä koulujen välillä sitten paljonkin vaihtelua?