Added: 17.08.2010 12:58
Linked challenges:
No linked challenges.
Linked visions:
No linked visions.
Viewed 496 times
This content has been translated from Finnish. [Show original]

Epäpätevyyttä, vai motivaation puutetta?

Ammattikorkeakoulussa ja ammattikoulussa opiskelleena, voin todeta, että opettajia löytyy todellakin monenlaisia sekä hyviä että huonoja.

Ammattikoulussa opettajina toimi sellaisiakin ihmisiä, joilla ei ollut edes luokanopettajan koulutusta, vaan pelkästään esimerkiksi insinöörin tai diplomi-insinöörin koulutus. Ammattikorkeakoulussa, löytyy kyllä suurimmalta osalta opettajista jokin opettaja-tutkinto, mutta eihän sekään aina takaa kaikkea. Muutamilla kursseilla vastaan on tullut sellaisia tilanteita, joissa opettaja on joko ollut epäpätevä tai sitten häneltä on puuttunut tarvittava motivaatio vetää kurssi täysillä läpi. Opettajat ovat mielestäni opiskelijoita varten, heidän tulisi opettaa meille uusia asioita ja auttaa meitä kehittymään.

Meillä oli esimerkiksi keväällä yksi sellainen kurssi, jossa opettajana toimi sellainen henkilö, jonka kurssilla opetettavat asiat, olivat itse opettajallekin täysin outoja. Jos opettaja ei itse osaa edes käyttää jotakin ohjelmaa, miten meidän opiskelijoiden pitäisi oppia siitä sitten jotakin? Tällaisessa tapauksessa meillä kävi kuitenkin hyvä tuuri, yksi opiskelijoistamme osasi jo käyttää ohjelmaa, ja käytännöllisesti katsoen, hän opetti meille muille opiskelijoille ja opettajalle ohjelman käytön.

Jos opettajalla on motivaation puutetta, niin ei se mielestäni silti oikeuta kohdistamaan sitä suoraan meihin opiskelijoihin. Opettajalla pitäisi olla velvollisuus opettaa parhaan kykynsä mukaan, jolloin opiskelijat saisivat siitä myös mahdollisimman paljon irti. Hyvä opettaja osaa ottaa huonoistakin asioista oppia, ja kehittyä niin, että opetus toimii onnistuneesti. Meillä on ollut monia hyviäkin opettajia ammattikorkeakoulussa, joten epäpätevät sekä motivaation puutteesta kärsivät eivät jää huomiotta.

Research question: Miten opettajien motivaatiota ja epäpätevyyttä voitaisiin parantaa, kehittää ja avustaa?

Can you solve this challenge? or

Would you like to comment?

Log in or Sign up

Comments

(18 Aug 2010)
No ehkä sen voi ymmärtää tekstistä noinkin, mutta sitä en tarkoittanut, vaan siis olen samaa mieltä kyllä että ihan yhtä hyviä voivat olla heidänkin pitämät kurssinsa, ajattelin että se ilmenisi tuosta seuraavasta lauseesta, jossa kerroin, että:

"Ammattikorkeakoulussa, löytyy kyllä suurimmalta osalta opettajista jokin opettaja-tutkinto, mutta eihän sekään aina takaa kaikkea."

Mutta hyvä kun kommentoit, täytyy ensikerralla laittaa vähän paremmin.
(18 Aug 2010)
Jooh, seuraava lause lievensi kyllä edellistä lausetta.

Mutta silti särähti korvaan :)
(18 Aug 2010)
"Ammattikoulussa opettajina toimi sellaisiakin ihmisiä, joilla ei ollut edes luokanopettajan koulutusta, vaan pelkästään esimerkiksi insinöörin tai diplomi-insinöörin koulutus."

Mielenkiintoinsen näkemys. Kirjoituksesta voisi ymmärtää että insinööri tai diplomi-insinööri olisi epäpätevä opettamaan.

Yleensä kuitenkin insinööreillä ja diplomi-insinööreillä on kokemusta työelämästä, jolloin osaavat kertoa juuri siitä aiheesta paljonkin.

Meillä ainakin insinöörien opettamat kurssit ovat oleet laadukkaita ja hyviä.

Muuten hyvä kirjoitus, mutta oli pakko kommentoida kun pisti niin pahasti silmää :)